Kartnagel och blånagel
KartnaglarPodoshop-Fothälsan

Kartnagel kallar man en kraftigt förtjockad kloliknande nagel oftast på stortån, men även på andra tår. Nageln växer på höjden i flera skikt och nagelkanten viker sig in i nagelbädden och nageln viker sig ner över tåspetsen.

Kartnaglar orsakas av ärftliga faktorer, tryck, slag eller inflammationer. Det kan också orsakas av trauma med påföljande angrepp av nagelsvamp, nageln angrips från roten och i alla skikt (nageln har ett antal skikt levande vävnad). Vid trauma skadas/spricker vävnaden i alla skikt och nagelmiljön försämras, varvid nageln ej längre kan andas. En kartnagel är oftast en bestående förändring. Kartnagel bör behandlas av en duktig fotvårdare och med bra behandlingsprodukter och personlig rådgivning/coaching.


Podoshop-Fothälsan Ring 08 2 56 90 för att boka tid för behandling
Vi här på Podoshop Fothälsan har lång erfarenhet av behandling av ovanstående besvär med mycket goda resultat
Blånaglar


Blånagel uppkommer genom blödning oftast under stortåns eller andra tåns nagel som vanligen börjar vid nagelroten. Orsakas av trauma,klämning, slag på tån eller pga tryck och ökad belastning på tåspets och undre delen av denna. Det orsakar bristningar i de små blodkärlen som försörjer nageln, det ger upphov till blodsamling, nageln blir blå och dör. Vid skada bör man punktera omgående. Vänd dig till vårdcentral eller punktera själv. Tänk då på infektionsrisken och använd en nål som upphettats och en form av desinfektionsmedel för rengöring av nageln innan punktering. Om nageln lossnat delvis tejpa den med kirurgtejp och låt den lossna själv, en ny nagel kommer att växa ut. Använd tåhätta som skydd.
Om man återkommande får blåa naglar utan trauma bör man avlasta i form av fotbäddar för att lyfta tålederna och skydda med tåhätta för att lindra stötarna mot skon.
Se våra Hjälpmedelsprodukter för blånagel/klämning av stortånagelPodoshop-Fothälsan Ring 08 24 56 90 för att boka tid
Vi här på Podoshop Fothälsan har lång erfarenhet av avlastning av ovanstående besvär med mycket goda resultat